Uusi vuosi, uudet kujeet?

Talouskehityksen kommentointia 5.1.2009

Erikoistutkija Petri Böckerman

Vuosi 2008 päättyi synkissä merkeissä. Tilastokeskuksen 31. joulukuuta julkistamat teollisuuden tuotantoluvut kertovat karua kieltään siitä, että maailmanlaajuinen lama on löytänyt tiensä Pohjolan perukoille. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli vuoden 2008 marraskuussa 10,1 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Uutisessa on merkille pantavaa myös se, että teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto on edellisen kerran pudonnut enemmän vuoden takaiseen verrattuna syvimmän laman aikana vuonna 1991.

Tuotanto on lamautunut teollisuudessa laajalla rintamalla, koska marraskuussa kaikkien päätoimialojen tuotanto laski. Tuotanto laski eniten puu- ja paperiteollisuudessa, jossa pudotus oli lähes 18 prosenttia. Teollisuuden tilausten romahdus on alentanut rutkasti myös kapasiteetin käyttöastetta. Tehdasteollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli marraskuussa ainoastaan 77 prosenttia, mikä oli lähes 8 prosenttiyksikköä pienempi kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Tuotannon tulevasta kasvusta saatiin puolestaan uusi arvio ainoastaan paria päivää aiemmin eli 29. joulukuuta. Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisi tuolloin päivitetyt luottamusindikaattorit. Sanoma oli selkeä. Yritykselle suunnatun kyselyn valossa kaikki luottamusindikaattorit laskivat joulukuussa aiemmalta, jo entuudestaan matalalta tasoltaan. Heikennys johtui etupäässä tilauskannan voimakkaasta supistumisesta. Teollisuuden suhdannetilanne oli kyselyn valossa heikoimmillaan sitten tiedustelun käynnistämisen vuonna 1993.

EK:n julkaiseman luottamusindikaattorin perusteella tuotannon vajoaminen tulee vääjäämättä jatkumaan kevään korvilla. Tuotannon supistuminen merkitsee myös työllisyyden heikkenemistä. Henkilöstön määrän ennakoidaan vähenevän. Suhdannebarometri onkin osoittautunut hyödylliseksi arvioitaessa työpaikkavirtojen käänteitä. Yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet myös palveluissa. Palvelut eivät meitä välttämättä pelasta. Joulukaupan nihkeys kertoo osaltaan kuluttajien luottamuksen romahduksesta syksyn loppumattomien negatiivisten talousuutisten kiirastulessa.

Globaalin talouskriisin syntipukki on tällä kertaa helppo osoittaa. Kriisi alkoi asuntomarkkinoiden kuplan puhjetessa Yhdysvalloista. Euroopassa eläteltiin muutaman kuukauden ajan toiveita siitä, ettei kriisi rantautuisi Atlannin toiselle puolelle. Haperoimmat Eurooppa-intoilijat pitävät Yhdysvaltojen ongelmia heidän ominaan; Eurooppa voisi porskuttaa ilman Yhdysvaltojen vetoapua. 1960-luvulla sanottiin, että ”Yhdysvaltojen aivastaessa Eurooppa saa flunssan”. Jostakin syystä tämäkin oppi oli unohtunut. Sille tuntuisi olevan käyttöä globalisoituneessa maailmassa. Loppuvuoden tilastotietojen valossa sekä Eurooppa että Yhdysvallat ovat sitkeän flunssan kourissa.

Yhdysvalloista levinnyt flunssa on nopeasti tarttuvaa sorttia. Uusimmat tiedot Aasian suunnalta eivät ole lohdullisia. Japanin teollisuustuotanto sukelsi marraskuussa ennätyksellistä vauhtia. Tuotanto laski lokakuusta yli kahdeksan prosentia, mikä on suurin pudotus sitten vuoden 1953, jolloin Japanin kauppa- ja teollisuusministeriö alkoi julkaista tilastoa. Joulun alla saatiin uusia tietoja myös Japanin viennin kehityksestä. Japanin vienti oli romahtanut marraskuun aikana. Esimerkiksi vienti Yhdysvaltoihin supistui viime vuodesta 33,8 prosenttia ja Euroopan unioniin 30,8 prosenttia! Kokonaistuonti kutistui vastaavasti 14,4 prosenttia. Globaali lama kuristaa kauppavirtoja. Myös Kiinan talouskasvu on hidastunut. Alkanut vuosi menee siksi sitkeän flunssan kourissa. Joskus ensi vuoden puolella lääkkeet alkavat ehkä tehota, mutta alkaneen vuoden moni haluaisi jättää suosiolla väliin.

Share

Palkansaajien tutkimuslaitos

Pitkänsillanranta 3 A 6. krs
00530 Helsinki

Puh. (09) 2535 7330

Yhteyshenkilöt

Viestintäkoordinaattori
Essi Lindberg
Puh. (09) 2535 7346

Hallintosihteeri
Jaana Toivainen
Puh. (09) 2535 7341

design N&S

Valokuvat: Maarit Kytöharju


Share
Share