Takaisin

Koulutuksella on väliä – myös vyötärölle

Koulutuksella on väliä – myös vyötärölle

Suomalaiset arvostavat koulutusta. Siihen on syynsä. Koulutus tuottaa huomattavan rahallisen hyödyn korkeampien palkkojen muodossa yksilön elinkaaren aikana. Yksi koulutusvuosi nostaa (brutto)palkkaa noin 10 prosenttia. Koulutuksen kokonaistuottoon sisältyvät myös merkittävät ei-rahalliset tuotot, jotka eivät tavallisesti saa ansaitsemaansa painoa julkisessa keskustelussa.

Koulutus on empiiristen tutkimusten perusteella tärkein yksittäinen taustatekijä, joka on yhteydessä terveydentilaan yksilö- ja väestötasolla. Korkeasti koulutetut ovat huomattavasti terveempiä. Erot kasvavat iän myötä. Yhteyteen on monia vaikuttavia tekijöitä. Koulutus kasvattaa tulotasoa ja parantaa mahdollisuuksia terveyspalvelujen käyttöön. Koulutetut henkilöt voivat myös painottaa päätöksissään tulevaisuutta enemmän kuin vähemmän koulutetut.

Tuoreessa tutkimuksessa tarkastellaan koulutusvuosien vaikutuksia ylipainoon Suomessa. Tutkimus perustuu geneettisten taustatietojen hyödyntämiseen. Tulokset osoittavat, että koulutus vähentää altistumista ylipainolle. Koulutuksen hyödyt näkyvät rahapussin lisäksi siis vahvasti myös vyötäröllä.

Share

Kommentoi aihetta

Palkansaajien tutkimuslaitos

Arkadiankatu 7 (Economicum)
00100 Helsinki

Puh. (09) 2535 7330

Yhteyshenkilöt

Viestintäkoordinaattori
Essi Lindberg
Puh. (09) 2535 7346

Hallintosihteeri
Jaana Toivainen
Puh. (09) 2535 7341

design N&S

Valokuvat: Maarit Kytöharju


Share
Share