""Laitoksen esittelyHenkilokuntaAjankohtaistaPTblogiTutkimusSeminaaritTalousennusteJulkaisutTalous & YhteiskuntaTilastotArkistoLinkkejaSahkopostipalveluPaasivulle""PTlogo   ""
PT-blogi
Pitkänsillanranta 3 A 6. krs 00530 Helsinki Puh. (09) 2535 7330  Twitterlogo PT Twitterissä
PT-BLOGI
 

PT-BLOGI

Erikoistutkija, tiedottaja
Heikki Taimio
Puh. (09) 2535 7349
Puh. 040-530 5308
E-mail: Etunimi.Sukunimi@labour.fi

Hallintosihteeri
Jaana Toivainen
Puh. (09) 2535 7341
E-mail: Etunimi.Sukunimi@labour.fi

Lisätietoja

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkijat käsittelevät PT-blogissa ajankohtaisia talousaiheita. Esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä vastaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen kantaa. Lukijat voivat lähettää kommenttejaan blogikirjoituksiin.

Potentiaalinen tuotanto on potentiaalinen ongelma

Vanhempi tutkija Markku Lehmus 11.12.2014 klo 15:50:00

Rakenteellinen rahoitusasema on teoreettinen käsite, joka lasketaan toteutuneen julkisen sektorin alijäämän ja talouden niin sanotun tuotantokuilun perusteella. Jos maan talous on yhtä suuri kuin sen potentiaali, tuotantokuilua ei ole ja rakenteellinen alijäämä on yhtä suuri kuin toteutunut alijäämä. Mitä kauempana talous on potentiaalistaan eli mitä suurempi on tuotantokuilu, sitä kauempana on myös toteutunut alijäämä rakenteellisesta alijäämästä.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Euroopasta ei puutu hyviä investointikohteita vaan poliittista tahtoa

Erikoistutkija Pekka Sauramo 10.12.2014 klo 14:05:00

Pari viikkoa sitten Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja varapuheenjohtaja Jyrki Katainen julkistivat komission ehdotuksen 315 miljardin euron suuruisesta investointiohjelmasta. Ohjelmaa on jo ehditty perustellusti arvostella siitä, ettei se sisällä yhtään lisärahaa EU:n budjetista tai Euroopan investointipankista – vain takauksia noin 20 miljardin euron edestä ja toiveen siitä, että yksityiset investoijat alkaisivat toteuttaa ohjelmaan kuuluvia hankkeita.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Kuinka kaapata ekonomisti

Vanhempi tutkija Ohto Kanninen 1.12.2014 klo 15:25:00

Sääntelijän kaappauksella (eng. regulatory capture) tarkoitetaan taloustieteessä tilannetta, jossa sääntelevä taho ajautuu ajamaan sääntelyn kohteen etua julkisen edun sijaan. Jos esimerkiksi Energiavirasto sallii energiainvestointeja, jotka hyödyttävät energiayrityksiä, mutta ovat yhteiskunnalle kokonaisuutena haitallisia (esimerkiksi päästöjen takia), tilannetta voidaan kuvata sääntelijän kaappauksen käsitteellä.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 1

 

Keynesiläisen elvytyspolitiikan voittokulku jatkuu

Erikoistutkija Heikki Taimio 28.11.2014 klo 11:00:00

Pari päivää sitten ilmestyneessä blogikirjoituksessaan ’Keynes on pääsemässä pikkuhiljaa voitolle’ (’Keynes Is Slowly Winning’) talousnobelisti Paul Krugman selittää keynesiläisen elvytyspolitiikan viimeaikaista voittokulkua sillä, että ajan myötä antikeynesiläiset talousreseptit – kuten se, että vyönkiristykset lisäävät talouskasvua – ovat osoittautuneet vääriksi.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Onko tilinpito harmaata ja harmitonta?

Tutkimuskoordinaattori Ilpo Suoniemi 27.10.2014 klo 15:25:00

EKT 2010-menetelmämuutosten takia Suomen ja muiden EU-maiden bruttokansantuotteiden taso nousi tuoreessa julkistuksessa. Huomiota on saanut se, että tutkimus- ja kehittämismenoja pidetään investointeina eikä enää juoksevina kuluina.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

EKP on maalaamassa Saksan nurkkaan

Erikoistutkija Heikki Taimio 1.10.2014 klo 16:15:00

Saksan vierailullaan 29.9. pitämässään puheessa pääministeri Alexander Stubb kehui Suomen yhtyvän Saksaan uskossaan kiristyspolitiikan ja kasvun yhdistelmään. Kyseinen yhdistelmä ei ole vain itsessään ristiriitainen vaan myös ristiriidassa yhä useammilta tahoilta tulevien viestien kanssa. Nythän jo Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghikin vaatii elvyttävää finanssipolitiikkaa keveän rahapolitiikan tueksi.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Esimerkin voima

Erikoistutkija Mari Kangasniemi 26.9.2014 klo 16:45:00

Poliitikkojen tai muutoin luottamusasemassa olevien henkilöiden kömmähdysten kuten esimerkiksi verojärjestelyjen, kuitittomien maksujen tai lahjontaan viittaavien toimintatapojen julkinen puiminen on oleellinen osa demokratiaa. Yksityisen henkilön kannalta ajateltuna ymmärrettävästi tuntuu melko raa’alta, että varsin vähäisen kuuloisia rikkeitä retostellaan pitkiäkin aikoja suuren julkisuuden saattelemana.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Kestävyysvaje on niin kuin se luetaan

Johtaja Seija Ilmakunnas 5.9.2014 klo 10:45:00

Edellinen hallitus esitteli elokuussa 2013 esityksen paketiksi rakenneuudistuksia, joilla pyritään selättämään julkisen talouden kestävyysvaje. Rakennepaketin koko ankkuroitiin valtiovarainministeriön toissakesäiseen kestävyysvajearvioon. Pontimena lienee ollut se, että tarkkoina esitettyjen politiikan tavoitteiden arvioidaan olevan merkki päätöksentekijöiden hyvästä arviointikyvystä ja jämäkästä otteesta uudistuksiin.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 1

 

Eikö Ukrainan kriisi vaikutakaan Suomeen?

Tutkimuskoordinaattori Eero Lehto 28.8.2014 klo 16:59:00

Ukrainan kriisi kypsyi pikku hiljaa jo viime vuonna, mutta se kärjistyi vasta, kun Venäjä valtasi Krimin viime maaliskuussa. Tunnetusti USA ja EU ovat painostaneet Venäjää tässä konfliktissa pakotteilla, jotka ovat kohdistuneet ensin henkilöihin ja sitten heinäkuusta lähtien venäläisiin pankkeihin, energiasektoriin ja aseyrityksiin. Venäjä vastasi tähän elokuun alussa kieltämällä lähes kaikkien elintarvikkeiden tuonnin pakoterintamassa olevista maista.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Elvytys saattaa maksaa itse itsensä – rautalangasta väännettyä pohdintaa

Erikoistutkija Heikki Taimio 19.8.2014 klo 15:50:00

Viimeksi tänään pääministeri Stubb ilmoitti, että hallituksen tavoitteena on hillitä velkaantumista leikkaamalla julkisia menoja ja kiristämällä verotusta yhteensä 7 miljardilla eurolla vuoteen 2019 mennessä. Ei ole ihan selvää, tervehtivätkö kaikki hallituspuolueet tätä politiikkaa vilpittömällä ilolla, mutta tiedämme hyvin, mitkä puolueet ainakin niin tekevät. Jostain syystä muut puolueet ovat päättäneet mennä tähän mukaan. Ensi keväänä valtaan nousevan hallituksen ei kuitenkaan tarvitse sitoutua tällaiseen finanssipolitiikan kiristykseen, joka merkitsisi kymmeniä tuhansia työttömiä jo nykyisten lisäksi.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

 

Blogit 1 - 10 (yhteensä 155)

Suomi EnglishSvenska