""Laitoksen esittelyHenkilokuntaAjankohtaistaPTblogiTutkimusSeminaaritTalousennusteJulkaisutTalous & YhteiskuntaTilastotArkistoLinkkejaSahkopostipalveluPaasivulle""PTlogo   ""
PT-blogi
Pitkänsillanranta 3 A 6. krs 00530 Helsinki Puh. (09) 2535 7330  Twitterlogo PT Twitterissä
PT-BLOGI
 

PT-BLOGI

Erikoistutkija, tiedottaja
Heikki Taimio
Puh. (09) 2535 7349
Puh. 040-530 5308
E-mail: Etunimi.Sukunimi@labour.fi

Hallintosihteeri
Jaana Toivainen
Puh. (09) 2535 7341
E-mail: Etunimi.Sukunimi@labour.fi

Lisätietoja

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkijat käsittelevät PT-blogissa ajankohtaisia talousaiheita. Esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä vastaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen kantaa. Lukijat voivat lähettää kommenttejaan blogikirjoituksiin.

Onko tilinpito harmaata ja harmitonta?

Tutkimuskoordinaattori Ilpo Suoniemi 27.10.2014 klo 15:25:00

EKT 2010-menetelmämuutosten takia Suomen ja muiden EU-maiden bruttokansantuotteiden taso nousi tuoreessa julkistuksessa. Huomiota on saanut se, että tutkimus- ja kehittämismenoja pidetään investointeina eikä enää juoksevina kuluina.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

EKP on maalaamassa Saksan nurkkaan

Erikoistutkija Heikki Taimio 1.10.2014 klo 16:15:00

Saksan vierailullaan 29.9. pitämässään puheessa pääministeri Alexander Stubb kehui Suomen yhtyvän Saksaan uskossaan kiristyspolitiikan ja kasvun yhdistelmään. Kyseinen yhdistelmä ei ole vain itsessään ristiriitainen vaan myös ristiriidassa yhä useammilta tahoilta tulevien viestien kanssa. Nythän jo Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghikin vaatii elvyttävää finanssipolitiikkaa keveän rahapolitiikan tueksi.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Esimerkin voima

Erikoistutkija Mari Kangasniemi 26.9.2014 klo 16:45:00

Poliitikkojen tai muutoin luottamusasemassa olevien henkilöiden kömmähdysten kuten esimerkiksi verojärjestelyjen, kuitittomien maksujen tai lahjontaan viittaavien toimintatapojen julkinen puiminen on oleellinen osa demokratiaa. Yksityisen henkilön kannalta ajateltuna ymmärrettävästi tuntuu melko raa’alta, että varsin vähäisen kuuloisia rikkeitä retostellaan pitkiäkin aikoja suuren julkisuuden saattelemana.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Kestävyysvaje on niin kuin se luetaan

Johtaja Seija Ilmakunnas 5.9.2014 klo 10:45:00

Edellinen hallitus esitteli elokuussa 2013 esityksen paketiksi rakenneuudistuksia, joilla pyritään selättämään julkisen talouden kestävyysvaje. Rakennepaketin koko ankkuroitiin valtiovarainministeriön toissakesäiseen kestävyysvajearvioon. Pontimena lienee ollut se, että tarkkoina esitettyjen politiikan tavoitteiden arvioidaan olevan merkki päätöksentekijöiden hyvästä arviointikyvystä ja jämäkästä otteesta uudistuksiin.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 1

 

Eikö Ukrainan kriisi vaikutakaan Suomeen?

Tutkimuskoordinaattori Eero Lehto 28.8.2014 klo 16:59:00

Ukrainan kriisi kypsyi pikku hiljaa jo viime vuonna, mutta se kärjistyi vasta, kun Venäjä valtasi Krimin viime maaliskuussa. Tunnetusti USA ja EU ovat painostaneet Venäjää tässä konfliktissa pakotteilla, jotka ovat kohdistuneet ensin henkilöihin ja sitten heinäkuusta lähtien venäläisiin pankkeihin, energiasektoriin ja aseyrityksiin. Venäjä vastasi tähän elokuun alussa kieltämällä lähes kaikkien elintarvikkeiden tuonnin pakoterintamassa olevista maista.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Elvytys saattaa maksaa itse itsensä – rautalangasta väännettyä pohdintaa

Erikoistutkija Heikki Taimio 19.8.2014 klo 15:50:00

Viimeksi tänään pääministeri Stubb ilmoitti, että hallituksen tavoitteena on hillitä velkaantumista leikkaamalla julkisia menoja ja kiristämällä verotusta yhteensä 7 miljardilla eurolla vuoteen 2019 mennessä. Ei ole ihan selvää, tervehtivätkö kaikki hallituspuolueet tätä politiikkaa vilpittömällä ilolla, mutta tiedämme hyvin, mitkä puolueet ainakin niin tekevät. Jostain syystä muut puolueet ovat päättäneet mennä tähän mukaan. Ensi keväänä valtaan nousevan hallituksen ei kuitenkaan tarvitse sitoutua tällaiseen finanssipolitiikan kiristykseen, joka merkitsisi kymmeniä tuhansia työttömiä jo nykyisten lisäksi.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Taantumien synkkä varjo

Erikoistutkija Petri Böckerman 8.8.2014 klo 13:45:00

Taloustaantumat heikentävät hyvinvointia. Kasvun ehtyessä työttömyys nousee, palkat laskevat ja irtisanomiset yleistyvät. Taantumat myös rapauttavat ihmisten terveyttä.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Mutkat suoriksi Ylen eläkeikäkyselyn tulosten uutisoinnissa

Johtaja Seija Ilmakunnas 25.7.2014 klo 12:55:00

Heinäkuun helteiden keskellä Yle julkaisi Taloustutkimuksella teettämänsä eläkeikäkyselyn tulokset otsikolla 'Suomalainen haluaa eläkkeelle 65-vuotiaana'. Kyselyn vastausten perusteella otsikko on kuitenkin napakkuudessaan harhaanjohtava. Yli puolet kantansa ilmaisseista oli näet sitä mieltä, että sopiva eläkkeelle jäämisen ikä on nykyinen vanhuuseläkkeen alaikäraja, eli 63 vuotta, tai sitä alempi ikä. Vaatii siis vähintäänkin luovaa tulkintaa pelkistää sanoma siihen, että suomalainen haluaa eläkkeelle 65-vuotiaana.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Kyllä EU opettaa

Johtaja Seija Ilmakunnas 21.7.2014 klo 12:30:00

Kesän alussa EU:n jäsenmaat saivat komissiolta suosituksia siitä, miten niiden tulisi hoitaa talous- ja työllisyyspolitiikkaansa. Komissiota ei kannata syyttää omavaltaisuudesta oppimestarin roolissaan, sillä jäsenmaat ovat itse antaneet sille tehtäväksi tehdä suosituksia julkisen talouden hoidosta ja erilaisista rakenneuudistuksista. Sen tekemät ehdotukset ovat perusta lopullisille suosituksille, jotka jäsenmaat antavat yhdessä toinen toisilleen poliittisten päätöksentekijöiden siunaamina.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Minne menet euroalue?

Vanhempi tutkija Markku Lehmus 14.7.2014 klo 12:30:00

Viime vuoden puolivälistä lähtien eurokriisi on vihdoin alkanut osoittaa rauhoittumisen merkkejä. Talous on kääntynyt euroalueen tasolla hienoiseen kasvuun ja samalla myös ongelmamaiden valtionlainojen korot ovat laskeneet selvästi ja ovatkin jo nyt melko lähellä turvasatamana pidetyn Saksan valtionlainan korkotasoa.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

 

Blogit 1 - 10 (yhteensä 151)

Suomi EnglishSvenska