""Laitoksen esittelyHenkilokuntaAjankohtaistaPTblogiTutkimusSeminaaritTalousennusteJulkaisutTalous & YhteiskuntaTilastotArkistoLinkkejaSahkopostipalveluPaasivulle""PTlogo   ""
PT-blogi
Pitkänsillanranta 3 A 6. krs 00530 Helsinki Puh. (09) 2535 7330  Twitterlogo PT Twitterissä
PT-BLOGI
 

PT-BLOGI

Erikoistutkija, tiedottaja
Heikki Taimio
Puh. (09) 2535 7349
Puh. 040-530 5308
E-mail: Etunimi.Sukunimi@labour.fi

Hallintosihteeri
Jaana Toivainen
Puh. (09) 2535 7341
E-mail: Etunimi.Sukunimi@labour.fi

Lisätietoja

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkijat käsittelevät PT-blogissa ajankohtaisia talousaiheita. Esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä vastaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen kantaa. Lukijat voivat lähettää kommenttejaan blogikirjoituksiin.

Ihan fifty-sixty

Johtaja Seija Ilmakunnas 3.4.2014 klo 2:30:00 PM

Hallituksen kausi kääntyy pikkuhiljaa loppusuoralle ja sen tärkeimmät talouspolitiikan päätökset on tehty. Vielä ei ole loppuarvosanojen aika: niihin vaikuttaa se, tuoko talouden nousukausi ensi vuonna selkeää helpotusta vai toteutetaanko suuria menoleikkauksia vielä hauraan kasvun tilanteessa. Väliarviointi on jo kuitenkin mahdollista muun muassa siten, että verrataan hallitusohjelmaa ja toteutettuja valtiontalouden sopeutustoimia keskenään.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Inflaatio ja talouskasvu – EKP:n on muutettava tavoitteitaan

Erikoistutkija, tiedottaja Heikki Taimio 20.3.2014 klo 5:30:00 PM

Keynes väitti Leninin sanoneen, että paras tapa tuhota kapitalistinen järjestelmä on murskata rahan arvo. Hänen mielestään Lenin oli varmasti oikeassa. Suuri osa saksalaisista on edelleenkin samaa mieltä, vaikka on kulunut jo yli 90 vuotta siitä kun hyperinflaatio mitätöi heidän vaariensa mummojen säästöt. Tämä saksalainen trauma on ollut niin syvään juurtunut ja voimakas, että 1990-luvun lopulla Euroopan keskuspankkia (EKP) ei ollut mahdollista perustaa ilman hyvin matalaa, kahden prosentin inflaatiotavoitetta. EKP rakennettiin pitkälti Bundesbankin periaatteiden ja inflaationvastaisen maineen varaan. Sille annettiin lupa edistää talouskasvua ja työllisyyttä vain, mikäli se ei vaaranna hintavakauden tavoitetta.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Viekö ikä ällin?

Erikoistutkija Petri Böckerman 7.2.2014 klo 10:21:00 AM

Ikääntymisellä on ilmeisiä myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia. Kyky oppia uutta voi heiketä ikääntyessä, mutta toisaalta iän myötä karttuneesta kokemuksesta on kiistatonta hyötyä tietotyössä ja uuden löytämisessä. Esimerkiksi Immanuel Kant oli 57-vuotias julkaistessaan Puhtaan järjen kritiikin ensimmäisen painoksen. Tätä seurasivat muut tunnetut kritiikit.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Valtion velkaantumisen taittamisella ei ole kiire

Erikoistutkija, tiedottaja Heikki Taimio 6.2.2014 klo 2:40:00 PM

Valtion velkaantumiseen liittyy eräitä väärinkäsityksiä ja myyttejä. Yksilö tai kotitalous saa lainaa yleensä vain esittämällä uskottavan lainanhoitosuunnitelman, jolla velka maksetaan kokonaan takaisin. Valtion ei välttämättä tarvitse koskaan maksaa velkaansa takaisin, koska se on periaatteessa ikuinen ja voi ottaa uusia lainoja erääntyneiden tilalle. Kuuluisa historiallinen poikkeus oli Romanian diktaattori Nicolae Caeucescu, joka maksoi kaikki velat pois kesään 1989 mennessä, puoli vuotta ennen kukistumistaan.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 4

 

Ikä on ongelma Suomessa, ei Yhdysvalloissa

Tutkimusjohtaja Reija Lilja 6.2.2014 klo 10:20:00 AM

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti valtiopäivien avajaisissa, että joukkoja johdetaan omalla esimerkillä. Jos johto ei näytä hyvää esimerkkiä, ei sitä kohtuudella voi muilta vaatia. Suomessa työurien pidentämisen tärkeydestä ollaan harvinaisen yksimielisiä. Tällaiset vaatimukset tuntuvat koskevan lähinnä tavallisia kansalaisia, sillä esimerkkejä pitkistä työurista joukkojen johtajien keskuudesta ei kovin suuressa määrin löydy. Presidentti Niinistön kaltaiset 65 vuotta täyttäneet joh-tajat ovat suomalaisessa työelämässä harvinainen näky.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

EK "yhteisen edun" asialla – kuuleeko kenttä?

Johtaja Seija Ilmakunnas 30.1.2014 klo 12:20:00 PM

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila kohahdutti lausunnollaan elinkeinoelämän Selkärankanseminaarissa 15.1. Hänen mukaansa on virheellinen käsitys, että työnantajat tai EK olisivat ajamassa eläkeiän korottamista. Asia on päinvastoin eli yrityksille sopii hyvin, että eläkeikää ei nosteta.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Liian suuri julkinen

Vanhempi tutkija Markku Lehmus 22.1.2014 klo 3:15:00 PM

Suomen julkinen sektori lienee maailman suurin – kommentoi Presidentti Niinistö vastikään arvovaltaisessa seminaarissa, joka oli kutsuttu koolle Suomen talouden kriisitunnelmissa. Tosiasiassa Suomen julkinen sektori onkin suuri – tarkkaan ottaen se on silti Eurooppaan rajatussa tarkastelussa jaetulla kakkostilalla Ranskan kanssa, kun koko suhteutetaan bruttokansantuotteeseen ja käytetään tuoreinta saatavilla olevaa havaintoa vuodelta 2012. Eurostatin tilastojen mukaan selvästi suurin julkinen sektori Euroopassa on Tanskassa (voi onnettomia), 59,5 prosenttia bkt:sta.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Miten suomalaisnuoret saataisiin valmistumaan aiemmin?

Tutkijaharjoittelija Ozan Yanar 7.1.2014 klo 2:35:00 PM

Vertailimme viime viikolla Turkissa opiskelleen sisareni kanssa suomalaista ja turkkilaista yliopistojärjestelmää. Turkkilaisten yliopistojen kampukset ovat hyvin koulumaisia ja opiskelijat hyvin nuoria, siskoni kuvaili. Suurin osa turkkilaisopiskelijoista menee yliopistoon suoraan lukiosta ja valmistuu varhain maistereiksi. Nuoret siirtyvät työelämään usein vasta opiskelujen jälkeen.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 1

 

Tärkeä kiinnittää huomiota myös alityöllisyyteen

Tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen 31.12.2013 klo 4:00:00 PM

Eurostatin julkaisemien tuoreimpien tilastojen mukaan EU28-maiden työttömyysaste oli lokakuussa 2013 keskimäärin 10,9 prosenttia eli noin 26,6 miljoonaa naista ja miestä oli vailla työtä. Vuoden 2008 alun tilanteeseen verrattuna työttömyysaste on noin neljä prosenttiyksikköä korkeammalla tasolla ja työttömiä on noin kymmenen miljoonaa enemmän.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

Sukupolvien tarpeeton sota

Erikoistutkija Mari Kangasniemi 29.11.2013 klo 4:30:00 PM

Reiluus ei ole asia, joka on totuttu liittämään irtisanomisiin. Kuitenkin henkilöstövähennysten toteuttamisessa voidaan vaihtelevassa määrin soveltaa kriteerejä, jotka liittyvät enemmän henkilöiden tarpeisiin ja tulevaisuudennäkymiin kuin heidän tuottavuuteensa. Henkilöstövähennysten ”kiltti” toteutus esimerkiksi varhaiseläkkeiden kautta voi kuitenkin aiheuttaa koko yhteiskunnan tasolla hankaluuksia, kuten hyvin tiedetään työurakeskustelusta. Toisaalta varhaista eläköittämistäkin voidaan, huterasti tosin, perustella koko yhteiskunnan tarpeilla korkean nuorisotyöttömyyden oloissa, koska on hyvin tiedossa, että pitkittynyt työttömyys voi vaurioittaa henkilön koko tulevaa työuraa.

    Lue lisää ja/tai kommentoi aihetta  |  Kommentteja 0

 

 

Blogit 1 - 10 (yhteensä 137)

Suomi EnglishSvenska