Tilaukset

Ohjelmistoasiantuntija
Aila Mustonen
Puh. (09) 2535 7355
E-mail: etunimi.sukunimi@labour.fi

 

 

Paul de Grauwe: The Limits of the Market. The Pendelum between Government and Market

Talous & Yhteiskunta 3/2017 | Lukuvihje

Hannu Tanninen \ Itä-Suomen yliopisto \ hannu.tanninen at uef.fi

Ainoa toimiva talousjärjestelmä on sekatalous, mutta millainen?

Oxford: Oxford University Press, 2017, 165 s.

London School of Economicsin professori, belgialainen Paul De Grauwe on kirjoittanut iloksemme kirjan, jossa pohditaan niin markkinoiden kuin julkisen vallankin laajuutta ja rajoja. OUP:lle kuuluu kiitos sen englanninkielisen version julkaisemisesta muutaman vuoden viiveellä laajemman lukijakunnan tavoittamiseksi.

Kirjan lähtökohtana on kaksi havaintoa. Ensinnäkin maailmassa ei missään ole talousjärjestelmää, joka toimisi puhtaan markkinatalouden periaatteen mukaisesti. Kaikki ”hyvin toimivat” talousjärjestelmät ovat sekoitus markkinoita ja julkisen vallan kontrollia ja De Grauwen mielestä perustellusta syystä.

Toiseksi koko taloushistoriamme ajan havaitsemme heiluriliikettä markkinaeuforiasta lähes täydelliseen valtiovallan kontrolliin ja takaisin. Kussakin ajassa vallalla on omanlaisensa usko joko markkinoiden tai julkisen vallan ensisijaisuuteen, olipa sitten kyse Suomessa 1970-luvun taistolaisesta kollektiivisuudesta tai 1980-luvulla lähtien USA:n bisneseliitin keskuudessa virinneestä kahlitsemattoman kapitalismin ideaalin tavoittelusta. Toki kirjan perspektiivi on aikalaiskokemustamme pidempi: viimeiset 200 vuotta taloushistoriaa ja heiluriliikettä.

Koko lukuvihje PDF-muodossa
Share

Palkansaajien tutkimuslaitos

Arkadiankatu 7 (Economicum)
00100 Helsinki

Puh. (09) 2535 7330

Yhteyshenkilöt

Viestintäkoordinaattori
Essi Lindberg
Puh. (09) 2535 7346

Hallintosihteeri
Jaana Toivainen
Puh. (09) 2535 7341

design N&S

Valokuvat: Maarit Kytöharju


Share